Kuulumisia!

Onpa taas vierähtänyt valitettavan pitkä aika viimeisestä postauksestani. No, Operaatio Huulituli on siis ilmestynyt, ja on ollut kiva kuulla lukijoiden mielipiteitä siitä! Seuraavasta kirjastani voin sanoa sen verran, että se ilmestyy näillä näkymin ensi vuonna, tosin en osaa vielä sanoa mihin vuodenaikaan. Kerron tarinasta lisää myöhemmin, mutta ainakin sen voin kertoa jo nyt, että nuortenkirjasta on kyse ja huumoriakin löytyy. :-)

Askartelurintaman kuulumisista sen verran, että Kuppikakkukuja 2 (shabby chic-tyyliin sisustettu nukkekotini) on vihdoinkin valmis. Tässä muutama kuva:

ah_kk2_2
ah_kk2_1
Tarkoituksena oli tehdä kellariin herkkukauppa, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska kellarikerroksen tilat ovat niin ahtaat, että sinne on vaikea laittaa mitään tai edes nähdä sisälle. Joten hankin todennäköisesti roomboxin, eli yksittäisen huoneen, ja rakennan herkkukaupan sinne. Uusi nukkekoti on luonnollisesti myös saatava, ja tällä kertaa minua kutittelee jokin ihan erilainen… Olen nimittäin suunnitellut Tudor-tyylisen nukkekodin hankkimista rakentaakseni sinne noidan tai keijun talon. Vaikka historiafriikki olenkin, Tudor-aikakauden sisustus ei kiehdo minua, mutta sen aikakauden talot sopivat minusta mainiosti fantasianukkekodin rakentamiseen.

Olen myös hurahtanut Hama-helmiin ensimmäistä kertaa elämässäni. Olen aina pitänyt niitä lasten juttuna, mutta jostain syystä nappasin pari pussia mukaani Prismasta jokin aika sitten. Tähän mennessä olen tehnyt muutaman Hello Kitty-hahmon, Ison-Britannian lipun luokkaani (Ruotsin lippu on työn alla) sekä nämä kaksi rannekorua:

ah_hamarkoru1
ah_hamarkoru2
Pidän kovasti japanilaisista kawaii-jutuista (= pastellia ja söpöyttä, esim. Sanrio-hahmot) ja tämä vaikutus näkyy myös näissä koruissa. Näitä teen varmasti lisää myös ei-pastelliväreissä. Suunnitelmissa on myös tehdä lasinalusia. Netti ainakin on pullollaan erilaisia ohjeita aina heijastimista korurasioihin.

Sain myös vihdoinkin luettua Cassandra Claren Mortal Instruments-sarjan ensimmäisen trilogian. Luin sarjan, koska hurahdin siihen perustuvaan TV-sarjaan Shadowhunters, jota voi Suomessa katsoa Netflixistä. Annoin trilogian kaikille kirjoille kolme tähteä, sillä vaikka pääosin pidinkin tarinasta, teksti olisi kaivannut mielestäni kunnon kustannustoimittajaa. Lukisin ehkä loputkin kolme osaa, jos Jace olisi pysynyt samana sarkastisena pissapäänä kuin ekassa kirjassa ja Magnusta ja Alecia olisi ollut enemmän ja heidän suhteensa olisi rakennettu huolellisemmin. TV-sarjassa monia asioita on muutettu, eikä se ole mitään huikeaa taidetta, mutta eipä sen tarvikaan olla. Minua kiinnostaa sarjassa lähinnä Malec, eli Magnuksen ja Alecin suhde, ja jo sen takia toivon, että sarja saa toisen tuotantokauden. Jää nähtäväksi!

Mitä kirjoituspöydälläni on?

Ehdinpä vihdoinkin päivittää blogiani pitkän hiljaisuuden jälkeen! Uudessa työpaikassa aloittaminen on vienyt melkoisen tehokkaasti mehut, ja kun sen lisäksi olen vielä lukenut Operaatio Huulitulen vedoksia ja viimeistellyt erästä toista kässäriä, aika on päässyt hujahtamaan ihan liian nopeasti.

Mutta mutta, nytpä olen tässä, ja ajattelin napsaista heti ekaksi postauksekseni jotain hauskaa. Olen nähnyt tämän kyselyn usein englanninkielisissä blogeissa (“What’s on my desk?“), ja olen aina tykännyt lukea niitä. Eli tarkoituksena on ottaa kuvia omasta kirjoituspöydästä/työpöydästä ja kertoa mitä sieltä löytyy. Minusta mielenkiintoisimpia ovat työpöydät, joita ei ole siivottu ja järjestelty naistenlehtitasoiseksi, joten siksi en omaa työpöytäänikään sen kummemmin siivonnut (okei, vesilasin siirsin syrjään).

1. ah_tyopoyta3
Lyhty, jonka sisällä on led-tuikku. Tämä on ensimmäinen led-tuikku, jonka olen ostanut, mutta pidän siitä tosi paljon; se ei kuumenna huonetta eikä haise millekään (vaikka toki pidänkin kynttilöiden hajusta).

2.

ah_tyopoyta8
Helmilokerikko. Askartelu ja näpertely ovat minulle henkireikä, joten askarteluvälineitä löytyy yhdestä jos toisestakin nurkasta (ja ruokapöydän alta, kröhöm…).

3.

ah_tyopoyta7
Helmilokerikosta roikkuu yhtä sun toista, kuten huopahelmiä ja helmistä tehtyjä pikku-ukkeleita.

4.

ah_tyopoyta6


Helmilokerikon päällä on lisää askartelukamaa: metallilankoja, kaavoja, nauhoja, huopakangasta, helmiä (koska ne eivät mahdu lokerikkoon – apuva), miniatyyrikamaa, vasara, helmipihtejä mustassa laukussa, jne, jne.

5.

ah_tyopoyta2
Helmilokerikon vieressä on tietokoneen näyttö, ja sen toiselta puolelta löytyy tablettini, liimaa, valkoista akryylimaalia, huulirasva ja kynäteline, jonka tein aikoinaan Pringles-purkista.

6.

ah_tyopoyta5
Edellisten takana on tulostin, tulostuspaperia ja Operaatio Huulitulen korjauksia ja vedokset.

7.

ah_tyopoyta4
Tulostimen päältä löytyy Big Ben Lego-versiona (on ollut pitkään tarkoitus viedä se luokkaan), silmälasikotelo, lippuja Kirjamessuille, tarinaideavihkoni sekä erinäisiä värityssivuja. Nuo näkyvissä olevat ovat keskiaika-aiheisia.
Ja okei, löytyyhän sieltä laatikollinen alumiini- ja kuparilankojakin. ;-)

Kuvaamatta jäi Macbookini ja näytön varjoissa lymyilevät korualasin ja keijuaiheinen Fimo-askartelumassapakkaus. Usko tai älä, mutta työpöydälleni jää kaikesta tästä huolimatta vielä hyvin tilaa. ;-D

Kirjallisia kuulumisia (ja hiukan vielä huonetuoksuista)

Onpa ollut hyvä kirjoitusviikko! Minulla on työn alla kolme projektia: Sammakkoprinsessan jatko-osa Operaatio Huulituli, vielä nimetön nuortenkirja jonka kirjoitin englanniksi ja jota käännän nyt suomeksi, sekä yksi englanninkielinen nuortenkirja. Jatkan edelleen englanniksi kirjoittamista, koska se toimii ja tykkään siitä. Agentin tai kustantajan saaminen siltä puolelta tosin on hirmuisen vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Joten jatkan itsepäisesti. :-)

Olen myös tsekkaillut Sammakkoprinsessan saamia arvosteluja siellä sun täällä netissä. Tänään törmäsin kommenttiin, joka sai hymyn huulilleni. Siinä nimittäin sanottiin: “…sai minut hyvälle tuulelle“. Minusta tämä on aivan ihana arvio kirjalle, joka on chick-litiä ja siten varsin selkeän viihteellinen. Hymyjä ja hyvää tuulta haluankin Ofelian levittävän.
Tämän lisäksi olen törmännyt parissakin arvostelussa samankaltaiseen mainintaan: “…ei tosikoille eikä genreä tuntemattomille…” Tämä on myös mainio huomio. Chick-lit ylipäätään on suomeksi kirjoitettuna aika harvinaista, joten se ei ole genrenä ehkä kaikille kovin tuttu. Suomessa realistisella kirjallisuudella on hyvin vahva jalansija, joten Sammakkoprinsessan kaltainen kupliva vaahtokarkki saattaa hämmentää genreen tottumattomia. Itse ajattelen niin, että kaikkea ei tarvitse ottaa niin kauhean vakavasti ja ryppyotsaisesti – kirjallisuudenkin kanssa saa pitää hauskaa! :-D

∴♥∴

Olen jatkanut edellisessä kirjoituksessani aloittamiani huonetuoksukokeiluja, ja ehdottomaksi suosikikseni on noussut limetti-timjami-minttu-vanilja. Tässä sekoituksessa on ihanan raikas tuoksu, josta tulee melkein mieleen pyykki tai vastaava. Kokeilin sitä myös vaihtamalla limetin sitruunaksi, mutta mielestäni se ei toiminut yhtä hyvin. Limetissä on ihan omanlaatuisensa tuoksu, jota tarvitaan tässä sekoituksessa. En tosin näitä joka päivä keittele, sillä sähköähän siinä kuluu eikä se ole kovin energiatehokastakaan. Mutta aina joskus!

Nuortenkirjallisuutta ja tee-se-itse huonetuoksuja

Niille, jotka eivät Twitteristä tätä juttua bonganneet: tässä linkki The Guardianin juttuun nuortenkirjallisuudesta. Mielestäni jutussa oli erinomaisia oivalluksia – vaikuttava saavutus, sillä kirjoittaja on vasta 18-vuotias. Jutussa pohdittiin sitä, miksi aikuiset lukevat nykyään niin paljon nuortenkirjallisuutta. Itseeni kolahti ennen kaikkea tämä:

A dominant part of any book’s success is its escapist appeal, and YA excels at providing this. The fantastical worlds and sheer inventiveness and imagination of YA is rarely rivalled by adult literature…

Kirjoittajan mukaan eskapismi, eli se että haluaa paeta arkea mm. sukeltamalla fiktiivisiin maailmoihin, on keskeinen osa nuortenkirjallisuuden (engl. YA) lumoa. Aikuisten kirjoissa kun on usein aikuisten arkipäivää ja ongelmia, ja niitä on lähes kaikilla aikuisilla omassa elämässäänkin ihan tarpeeksi. Itse allekirjoitan tämän väitteen vahvasti, mutta itselleni nuortenkirjallisuudessa on myös toinen tärkeä vetovoimatekijä:

Equally, YA books are great for evoking nostalgia; they can often remind older readers of their childhoods and teenage years , making them a comforting presence for those who just refuse to grow up and embrace their boring, often excitement-free adult lives.

Osinhan tämä liittyy noihin mainitsemiini aikuisten ongelmiin: nostalgiaa ihanasta nuoruudesta, jolloin ei ollut asuntolainaa/rahahuolia tai työongelmia tai muitakaan vastaavia juttuja. Nuortenkirjallisuuden kautta voi elää uudelleen sitä kihinäaikaa ja sen ainutkertaisia tunteita. Siksi toivon hartaasti, että nuortenkirjallisuus jatkaa Suomessakin kasvuaan ja monipuolistumistaan.

∴♥∴

Asiasta kolmanteen. Kevät tuntuu saapuvan hurjaa vauhtia, mutta se on tuonut mukanaan jokaisen koiranomistajan painajaisen: jatkuvan kuran ja hiekan. Itselleni oli tulossa eilen vieraita, ja tuskailin mitä ihmettä tekisin raikastaakseni sisäilmaa, sillä koiran tassut oli siinä vaiheessa päivää pesty jo kaksi kertaa ja turkista (pesuista huolimatta) irtoilleet hiekanjyvät imuroitu kerran, ja kämpässä leijui melkoinen märän koiran ja imurin tuoksucocktail. Tuuletuskaan ei tuntunut auttavan. Joskus aikaisemmin yritin ratkaista ongelmaa heittämällä mikroon kahvikupin (herkullinen kahvintuoksu!) mutta koska kyseessä oli kerta-annospussista otettu café latte runsaalla vaahdolla, kahvista kiehui puolet mikron pohjalle. Niinpä innostuin, kun bongasin eilen illalla Twitteristä linkin luonnollisiin huonetuoksuihin. Linkistä löytyi muutama resepti, ja lyhyesti sanottuna homma hoituu näin: kattilaan laitetaan vettä ja veteen sitrushedelmien viipaleita, yrttejä ja mausteita porisemaan hetkeksi, ja pian asunnon pitäisi tuoksua luonnollisen hyvältä. Pakkohan sitä oli kokeilla. Pohdin hetken sitruuna-rosmariini-vaniljan ja limetti-timjami-minttu-vaniljan välillä ja ostin varmuudeksi ainekset molempiin.

tuoksuainekset
Lopulta päädyin aloittamaan sitruuna-rosmariini-vanilja-sekoituksella, ja pistin sen porisemaan.

tuoksuaineetkattilassa
Tähän sekoitukseen tuli 2 sitruunaa, kolme rosmariinin oksaa ja teelusikallinen vaniljaa. Ja kyllähän se asunnon tuoksutti! Rosmariinia en jostain syystä haista, mutta sitruunan ja vaniljan kylläkin. Tuoksu ei ole missään nimessä liian voimakas vaan juuri sopiva, ja sitä riitti koko huoneistoon. Ehdottoman positiivinen kokemus. Seuraavan kerran kokeiluun tulee limetti-timjami-minttu-vanilja!

Nämä ja muita luonnollisten huonetuoksujen reseptejä täältä.

Hartseilua

Olen pitänyt kuluneella viikolla taukoa Sammakkoprinsessan jatko-osasta ja keskittynyt näpertelyyn. Tai no, olenhan minä yhtä toista kässäriä suomentanut ja editoinut ja keksaissut uuden tarinaidean – ei sille vain voi mitään kun henkilöhahmot alkavat puhua päässä. ;-)

Joka tapauksessa olen kokeillut uutta materiaalia: hartsia. Olen halunnut kokeilla hartsia jo muutaman vuoden, mutta sitä ei ole saanut helpolla Suomesta. No, nyt löysin nettikaupan josta sitä saa, joten ei kun kokeilemaan.

Hartsihan on siis kirkkaaksi kovettuvaa muovia nestemäisessä muodossa, ja sitä voi valaa erilaisiin muotteihin. Periaatteessa homma on ihan helppo (vaikka hanskat pitää käsissä olla ja hengityssuojainkin on suositeltava), mutta on siinä toki omat niksinsä.

ah_sprinkledropsHartsiin voi valaa monenlaisia asioita, mikä tekee siitä monipuolisen materiaalin. Näihin pisaroihin (joista tulee korvakorut) laitoin strösseleitä, ja mielestäni ne ovat aika söpsyt!

ah_capsulesNäistä kapseleista tykkään myös tosi paljon. Vasemmanpuoleisessa on polymeerimassatangosta leikattuja paloja (cane slices), joita käytetään mm. kynsikoristeina. Oikeanpuoleisessa on alla siemenhelmiä ja päällä pienenpieniä kukkia, jotka ostin aikoinaan eräästä helmikaupasta.

ah_transparentNäissä läpinäkyvissä tekeleissä on kawaii-söpöstelytarroja. Tuo vasemmalla takana oleva pulleampi helmi syntyi itse asiassa vahingossa, kun laitoin muotista ottamisen jälkeen kaksi samanmuotoista helmeä vastakkain tarkistaakseni ovatko ne samankokoisia. No, nepä eivät enää irronneetkaan, joten niistä tuli tuollainen tyynyhelmi.
Näissä helmissä näkyy hyvin isoin kohtaamani ongelma: pikkiriikkiset ilmakuplat. Isommat saan hyvin pois, mutta nuo pienet eivät lähde sitten millään. Onneksi löysin googlettamalla neuvon lämmittää hartsia ennen sekoitusta, jolloin lämmön pitäisi poksauttaa kuplat. En ole vielä ehtinyt kokeilla kyseistä niksiä, mutta toivon mukaan se auttaa.

ah_capsuleoftrashTämä on hiukan huono kuva, sillä jostain syystä tästä kapselista ei tahdo saada sitten millään tarkkaa ja hyvää kuvaa. Joka tapauksessa, tämä on yksi suosikeistani, ja olenkin antanut sille nimeksi Kaatopaikkakapseli. :-D Laitoin nimittäin siihen kaikkea mahdollista minisälää helmihyllystäni.  Se on siis ihan täyteen ahdettu ja toiselta puolelta eri näköinen. Tästä ajattelin tehdä riipuksen vaikkapa kaulakoruun.

Nämä olivat ensimmäisten tekeleideni joukossa, ja vaikka niissä onkin muutamia virheitä (kuplien lisäksi), pidän niistä tosi paljon.

ah_rectangles_
Vasemmanpuoleista kutsun Urbaaniksi Maisemaksi, koska tuo nappi muistuttaa hiukan kuuta ja sen molemmin puolin olevat metallihelmet tähtiä. Oikeanpuoleista puolestaan kutsun 80-luvuksi sen värien takia. :-D