Kirjoittajaminä!

Tässäpä kysely kirjoittajaminästä kaikille kirjoittajille. Kysymykset saa kopioida vapaasti omaan blogiin, mutta linkkaathan takaisin jos niin teet. :-)

Missä kirjoitat yleensä?

Kotona työpöytäni ääressä.

Miten kirjoitat käsikirjoituksen ensimmäisen version?

Pyrin kirjoittamaan liikaa miettimättä ja lukematta jo kirjoitettua tekstiä, sillä juutun helposti editoimaan sitä. Minulla on yleensä jonkinlainen suunnitelma, jonka mukaan etenen. Se kattaa lähinnä juonen pääkohdat. Parhaimmat jutut syntyvät usein hetkessä ja suunnittelematta.

Millaiset olosuhteet johtavat sinulla parhaan tekstin syntymiseen?

Se, että kykenen keskittymään: koira ei hauku eikä kukaan poraa jättiporalla tai vetele moottorisahalla naapurissa. Ei siis yllättäviä ääniä. Usein kuuntelen musiikkia kuulokkeilla, sillä se auttaa minua pääsemään fiilikseen.

MIllaisia kirjoitusvälineitä käytät (eli tietokone, käsin kirjoittaminen, joku tietty kynä jne)?

Käytännössä aina tietokone kun kirjoitan tarinaa (kerran kyllä sanelin tarinaa sanelimelle, sillä olin satuttanut selkäni pahasti enkä kyennyt istumaan). Suunnitteluvaiheessa kirjoitan usein muistiinpanoja ja sukutauluja paperille.

Mistä saat aiheesi?

Ihan kaikkialta. Olen saanut inspiraatiota arkielämästä, elokuvista, kirjoista, kuvista, jne. Tarvitsen ärsykkeitä, jotta mielikuvitukseni laukkaa, ja siksi saatan kirjoittamisen lomassa esim. katsoa pätkän jotain videota tai lukea uutiset. Se ikään kuin rasvaa aivoni, ja kirjoittaminen sujuu taas.

Montako kertaa työstät käsikirjoitusta?

Monta. En laske näitä, mutta viilaan kässäriä melko pitkään. Minulla on aika hyvä intuitio: kustannustoimittaja on usein puuttunut juuri niihin kohtiin, jotka ovat nakuttaneet hiljaa jossain aivojeni takanurkassa.

Mikä osa käsikirjoituksesta on sinusta vaikein?

Keskiosa, ehdottomasti. Alku yleensä pulppuaa hyvin, samoin kuin loppu, mutta se miten päästä alusta loppuun sujuvasti ja kiinnostavasti on haastavinta.

Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rituaaleja? Miten valmistaudut kirjoittamaan?

Varsinaisia rituaaleja minulla ei ole, mutta päästäkseni kaikkein parhaimpaan kirjoitusvireeseen minun pitää aloittaa kirjoittaminen aamulla. Ja teetä pitää olla (mustaa sellaista, kiitos)!

Mitä teet kun tarina jumittaa?

Pidän tauon kirjoittamisesta. Saatan yrittää pohtia ratkaisua tietoisesti, mutta olen usein huomannut, että alitajunta raksuttaa ja työstää asiaa hiljaa itsekseen, ja ratkaisu vain pälkähtää päähäni jonain päivänä.
Oikein vaikeissa tapauksissa saatan istua kynän ja paperin kanssa alas ja yrittää ratkaista ongelman.

Mitä genrejä kirjoitat ja/tai haluaisit kirjoittaa?

Tällä hetkellä kirjoitan itselleni ominaisinta genreä, eli chick-litiä nuorille. Rakastan huumoria ja nauramista, ja humoristista tekstiä myös tulee minulta helposti.
Olen kirjoittanut vakavampiakin tekstejä (sekä fantasiaa että ei-fantasiaa), mutta en koe niiden tulevan “kynästäni” niin sujuvasti kuin chick-litin. Ehkäpä kuitenkin jonain päivänä julkaisen sellaisenkin!

4 Comments

    • Kiva! Mielenkiintoista aina lukea toisten kirjoittamisprosessista. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.