Stereoskooppiset kuvat

Olenpa tehnyt yhden elämäni mielenkiintoisimmista löydöistä. Eräs ystäväni sanoi kerran: “Anna, sulla on aina kaikenlaisia ihmeellisiä harrastuksia, joista kukaan muu ei ole edes kuullut.” No, tottahan tuo on, ja se on tullut taas todistettua. :-D

Opiskelen usein (lähinnä historia-aiheisia) nettikursseja FutureLearn-sivustolla (lisää sivustosta tässä kirjoituksessani). Aiemmin kesällä bongasin sieltä “Stereoscopy”-kurssin, jolla käsiteltiin erityisesti viktoriaanisella aikakaudella suosittuja stereoskooppisia kuvia. Kävin kurssin ja kiinnostuin.

Lyhyesti sanottuna: stereoskooppisessa kuvassa on vierekkäin kaksi samaa kuvaa, jotka on otettu muutamien senttien päästä toisistaan.

ah_stereopic5
Tämä simuloi silmien etäisyyttä toisistaan. Kun näitä kuvia katsotaan erityisen laitteen, eli stereoskoopin, läpi, kuva näkyy yhtenä kolmiulotteisena kuvana. Ennen televisiota ja elokuvia tällaiset kuvat olivat luonnollisesti aivan ihmeellisiä. Ovat ne ihmeellisiä nykyäänkin, ja kurssista innostuneena tilasin OWL-stereoskoopin London Stereoscopic Companysta (kuriositeetti: tämän yhdistyksen puuhamies ja stereoskoopin suunnittelija on Queen-bändin kitaristi Brian May).

ah_stereopic3
ah_stereopic4

Tilasin myös muutaman vanhan stereoskooppisen kuvan Ebaysta alkuun päästäkseni:

ah_stereopic1
(Blarney Castle, Irlanti; näkymä Windsorin linnan vastaanottohuoneesta; näkymä englantilaisesta Studleyn kylästä; näkymä Brooklynin sillalle New Yorkissa; näkymä Helsingin Kauppatorilta joko v. 1898 tai 1904)

Paras ostos vuosikymmeniin! Aluksi tuntui melkein mahdottomalta nähdä kuvia kolmiulotteisina, mutta lopulta se onnistui. Historiaentusiastille nämä kuvat ovat erityisen mielenkiintoisia, koska ne tarjoavat ihan uuden “näkymän” historiaan: tuntuu, kuin olisit itse kuvassa. Se on mieletön tunne, sillä mikään perinteinen valokuva tai vaikkapa TV-sarja ei anna samaa fiilistä.
Ihmisetkin näyttävät ihan “aidoilta”, tosin tässä kohdin täytyy sanoa, että välillä minusta tuntuu oudolta, sillä vaikka ihmiset näyttävätkin aidoilta, he ovat jähmettyneet paikoilleen kuin vahanuket. Tämä vaikutelma tuli varsin vahvana ostamastani kuvasta, joka on Helsingin Kauppatorilta:

ah_stereopic2
Minusta tämä on aikamoinen löytö, sillä kuva on ulkomaalaisen kuvaajan otos, eikä tällaisia stereoskooppisia kuvia ole tietääkseni Suomessa katseltu, ainakaan kovin yleisesti (jos jollain on tästä tietoa, jätä ihmeessä kommentti!). Tunne on tosiaan erikoinen, jopa aavemainen, kun edessäsi on aivan aidon näköisiä ihmisiä, mutta he ovat jähmettyneet paikoilleen.

Valitettavasti näitä stereoskooppisia kuvia on rajallinen määrä menneiltä ajoilta, mutta niitä voi tehdä itsekin; on jopa olemassa kännykkäsovellus, jolla niitä voi tehdä. Historiallisia kuviakin on skannattu nettiin: National Museums Scotland-sivustolla on oma osionsa stereoskooppisille kuville. Ne saa avattua suurempana, ja ainakin iPad Airissa ne ovat juuri täydellisen kokoisia OWL-stereoskoopilleni. Kuvat ovat enimmäkseen Isosta-Britanniasta, mutta kuvia löytyy myös esim. Lähi-idästä.

Laitan tähän loppuun pari suosikkiani NMS:n valikoimasta.

The Bonnie House o’ Airlie

sc_airlieTässä kuvassa on mielenkiintoinen asetelma: etualalla oleva mies katsoo taakseen ja nostaa kättä lippaan. Takana näkyy muutama hahmo, kenties paikan omistajat?

Old Dancy enjoying his pipe

sc_olddancyTunnelmallinen kuva talon pihalta, jossa vanha mies polttaa piippua ja pieni tyttö katselee häntä.

The Village Schoolmistress

sc_schoolmistressKaunis kuva, jossa poseeraa vanha opettajatar.

3 Comments

  1. Stereoskooppi, elikkä stereoskoopinen katselulaite, oli aikoinaan hyvin tavallinen “mediakone” – myös Suomessa. Itse asiassa yhtä tavallinen kun televisio. Katsottiin kyllä lähinna ulkomaisia kuvia, koska Suomesta ei ollut monta. Itse laite oli puusta ja vuosien varrella ne on poltettu kun kukaan ei enää ymärtänyt mitä se on.
    Yllä oleva Helsingin satamakuva on hyvin tavallinen ja siitä löytyy monissa eri versioissa. Monet ulkomaalaiset kuvaajat pysähtyvät Helsingin satamassa kun he olivat matkalla Pietariin ja otti muutaman kuvan täällä-
    Mutta kyllä meillä oli omia stereokuvajiakin. Helsingissä Charles Riis oli hyvin aktiivinen ja museoissa löytyy paljon hänen ottamia. Toinen oli Linnavuori.
    Itselläni on noin stereokuvakokoelmassani noin 60 eri motiivejä Suomesssa.

  2. Hei, Meillä olisi Stereoskoopisia vanhoha kuvi Euroopankaupungeista, myös Helsingistä vuodelta 1903.Vaimoni isoäidin perimistöstä. Hän oli synytynyt Seattlessa. Vähän kuluneita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.